Etik ilkelerimiz
1. DÜRÜSTLÜK. Etik yöneticiler, tüm ilişkilerinde dürüsttür ve yanlış beyanlar, abartılar, kısmi gerçekler, ihmaller veya başka yollarla kasıtlı olarak başkalarını yanıltmaz veya aldatmazlar.
2. BÜTÜNLÜK. Etik yöneticiler, aksini yapmak için büyük bir baskı olsa bile, doğru olduğunu düşündükleri şeyi yaparak kişisel saygının ve inançlarının cesaretini gösterirler; ilkeli, onurlu ve dürüsttürler; inançları için mücadelem ederler. Menfaat için prensiplerinden taviz vermezler, ikiyüzlü veya vicdansız olmazlar.
3. SÖZÜNÜ TUTMA VE GÜVENİLİRLİK. Etik yöneticiler güveni sarsmayacak şekilde hareket ederler. İlgili bilgileri sağlamada ve gerçeğe ilişkin yanlış anlamaları düzeltmede samimi ve açık sözlüdürler ve vaatlerinin ve taahhütlerinin sözünü ve ruhunu yerine getirmek için her türlü makul çabayı gösterirler. Uyumsuzluğu rasyonalize etmek veya taahhütlerinden kaçmak için gerekçeler oluşturmak için anlaşmaları makul olmayan teknik veya yasal bir şekilde yorumlamazlar.
4. SADAKAT. Etik yöneticiler, güvene layıktır, kişi ve kurumlara vefa ve sadakati, dostluk, destek ve görev bağlılığı ile gösterirler; gizlilik içinde öğrenilen bilgileri kişisel çıkarları için kullanmazlar veya ifşa etmezler. Gereksiz etkilerden ve çıkar çatışmalarından titizlikle kaçınarak bağımsız mesleki yargılarda bulunma yeteneğini korurlar. Çevreye, şirketlerine ve meslektaşlarına sadıktırlar ve başka bir işi kabul etmeye karar verirlerse, makul bir bildirimde bulunurlar, eski işverenlerinin özel bilgilerine saygı gösterirler ve önceki konumlarından gereksiz yere yararlanan herhangi bir faaliyette bulunmayı reddederler.
5. ADALET. Etik yöneticiler ve tüm ilişkilerinde adildir; gücü keyfi olarak kullanmazlar ve herhangi bir avantaj elde etmek veya sürdürmek için aşırı veya uygunsuz araçlar kullanmazlar veya başkalarının hatalarından veya zorluklarından yararlanmazlar. Adil insanlar adalete bağlılık, bireylere eşit muamele, farklılıklara hoşgörü ve kabul etme taahhüdü gösterirler, açık fikirlidirler; yanıldıklarını kabul etmeye ve uygun olduğunda konumlarını ve fikirlerini değiştirmeye isteklidirler.
6. BAŞKALARI İÇİN KAYGI. Etik yöneticiler, ilgili, şefkatli, yardımsever ve naziktirler; Altın Kuralı severler, ihtiyacı olanlara yardım eder ve iş hedeflerini en az zarara ve en fazla olumlu faydaya neden olacak şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar.
7. BAŞKALARINA SAYGI. Etik yöneticiler, kararlarında payı olan herkesin insan onuruna, özerkliğine, mahremiyetine, haklarına ve çıkarlarına saygı gösterirler; naziktirler ve cinsiyet, ırk veya ulusal köken ne olursa olsun tüm insanlara eşit saygı ve haysiyetle davranırlar.
8. YASALARA UYMAK. Etik değerlere sahip yöneticiler, iş faaliyetleriyle ilgili yasa, kural ve düzenlemelere uyarlar.
9. MÜKEMMELLİK TAAHHÜDÜ. Etik profesyoneller, alınan kararları icra etmede mükemmeli ararlar, iyi bilgilendirilmiş ve hazırlıklıdırlar ve tüm sorumluluk alanlarındaki yeterliliklerini sürekli olarak artırmaya çalışırlar.
10. LİDERLİK. Etik yöneticiler, liderlik konumlarının sorumluluklarının ve fırsatlarının bilincindedirler ve kendi davranışlarıyla ve ilkeli muhakeme ve etik karar vermenin çok değerli olduğu bir ortamın yaratılmasına yardımcı olarak olumlu etik rol modelleri olmaya çalışırlar.
11. İTİBAR VE MORAL. Etik yöneticiler, saygıyı zedeleyebilecek hiçbir davranışta bulunmayarak ve başkalarının uygunsuz davranışlarını düzeltmek veya önlemek için gerekli tüm önlemleri alarak şirketin itibarını ve çalışanlarının moralini korumaya ve geliştirmeye çalışır.
12. SORUMLULUK. Etik yöneticiler, kararlarının ve ihmallerinin etik değerleri alakalı olarak kendilerine, meslektaşlarına, şirketlerine ve topluluklarına karşı kişisel sorumluluğu kabul eder.
Rakamlar
Kucuk Menderes Enerji A.S.
in Numbers
35
MWe Jeotermal2
MWe Güneş3.6
MWe RüzgarDoğa'ya Dönün: Jeotermal, Güneş ve Rüzgar'dan güç alın!
Ekoloji dünya için en iyi
Yatırımdır
İklim değişikliği konusu endişeler yaşadağımız ve önlem almazsak yaşamaya devam edeceğimiz ve kötü sonuçları ile yüzyüze olacağımız en önemli konulardandır. Evlerimiz veya işletmelerimiz için elektrik üretirken fosil yakıtların ( kömür, petrrol, doğal gaz v.b. ) yakılmasına dayanmayan, Yeşil Enerji üretimi gün geçtikçe önem kazanıyor. Jeotermal, rüzgar ve güneş yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir.
Yenilenebilir Enerji
JEOTERMAL ENERJİ KULLANIMININ FAYDALARI
- İlk olarak temiz enerjidir.Kömür, doğal gaz veya petrol gibi bir fosil yakıtı kullanmadan enerji elde edilebilir. Jeotermal santrsaller Kömür, doğal gaz veya petrol yakıtlı elektrik santrallerinin ürettiği karbon dioksit, nitröz oksit veya kükürt içeren gazların neredeyse hiç üretmez. Kapalı devre çalışan, Binary sistem diye adlandırılan ikili sistem çalışan jeotermal santraller ise hiçbir emisyon salmaz ve çevreye karşı hiç bir kirlilik yapmaz. Bu santraller sıfır atık prensibi ile çalışır.
- Jeotermal Enerji 24 saat 7 gün, yılda 365 gün mevcuttur. Jeotermal enerji santralleri, kömür santrallerine göre daha fazla verimliliğe sahiptir.
- Jeotermal enerji milllidir, dış kaynaklı doğal gaz ve petrole olan bağımlılığımızı azaltır.
Jeotermal Enerji Zararlı mı?
Yerin derinliklerinden gelen jeotermal enerji, doğal bir kaynak olup kapalı bir sistem ile enerjisi istenilen bir amaca göre değerlendirildikten sonra tekrar geldiği ortama geri gönderilen yegane bir kaynaktır. Çıkarılan kaynağın sadece enerjisinden faydalanılması, dış ortama katı ve sıvı bir atık bırakmaması, bu kaynağı diğerlerinden ayırdığı gibi çevreye bir atık bırakmaması da enerji kaynakları içerisinde kendisini en temiz kaynak olarak öne çıkarmaktadır. Gelecekte yaşanabilir bir dünya için çevre dostu uygulamaların ve ürünlerin kaçınılmaz olacağı dünyamız için enerjideki çözümü ise şüphesiz jeotermal kaynaklardır.
Jeotermal kaynaklardan elektrik enerjisi üretmek kirliliğe neden olur mu?
Elektirik üretiminden konut ısıtmaya, sera ısıtmadan, meyve ve senze kurutmacılığına, sağlık ve termal turizm'den, jeotermal madenciliğe, balıkçılıktan, endüstriyel uygulamalara bugüne kadar bilinen onbeşin üzerinde farklı kullanım alanına uygundur. Doğrudan kullanımdan, entegre kullanıma kadar geniş bir yelpazede fayda sağlamaktdır. Bunların yanısıra elektirik üretiminden hibrit kullanımda rüzgar ve güneş gibi dalgalı üretimlerle iyi bir entegrasyon sağlaması, yenilenebilir enerjiler içerisinde şebeke dostu olarak öne çıkmaktadır.
Jeotermal enerji tükenebilir mi? Biter mi?
Ülkemizin her karış toprağında ayağımızı bastığımız her noktada ülkemiz tüm enerji ihtiyacını kat ve kat karşılayacak bir kaynak olarak öne çıkar jeotermal enerji. 7 gün 24 saat mevsimsel ve hava koşullarının etki etmediği bu enerji, çıkarılan kaynağın geldiği ortama kapalı bir çevrimde aktarılarak yerin altındaki sonsuz enerjiden faydalandırılması ile sürdürülebilir bir hal almaktadır.