Jeotermal Enerji

Jeotermal Enerji Kullanmanın Avantajları.

Jeotermal enerji, kömür ve diğer fosil yakıtlar gibi geleneksel yakıt kaynaklarından daha çevre dostudur. Ayrıca, bir jeotermal santralin karbon salınımı yopk denecek kadar düşüktür. Jeotermal enerjiyle ilişkili bir miktar kirlilik olsa da bu, fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında nispeten minimum düzeydedir.

Jeotermal enerji doğal oluşumlu bir kaynak olduğundan, herhangi bir yakıt kullanarak yeryüzüne çıkartılmasına gerek yoktur.

Jeotermal enerji, yaklaşık 5 milyar yıl içinde Dünya güneş tarafından yok edilene kadar sürecek yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Yeryüzündeki sıcak rezervuarlar doğal olarak yenilenir, bu da onu hem yenilenebilir hem de sürdürülebilir kılar.

Jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir kaynaklara kıyasla güvenilir bir enerji kaynağı sağlar. Bunun nedeni, rüzgar veya güneş enerjisinin aksine kaynağın her zaman kullanıma hazır olmasıdır.ı

Dünya çapında enerji tüketimi şu anda 15 terawatt civarındadır ve bu, jeotermal kaynaklardan elde edilebilecek toplam potansiyel enerjiden uzaktır. Şu anda çoğu rezervuarı kullanamıyor olsak da, endüstride devam eden araştırma ve geliştirme ile sürdürülebilir jeotermal kaynakların sayısının artacağına dair bir umut var. Şu anda jeotermal santrallerin 0,0035 ila 2 terawatt arasında güç sağlayabileceği tahmin edilmektedir.

Jeotermalin elektrik üretimi için etkin kullanımı, türbinleri çalıştırmak için 150°C'nin üzerinde su sıcaklıkları gerektirir. Alternatif olarak, yüzey ve toprak kaynağı arasındaki sıcaklık farkı kullanılabilir. Zeminin mevsimsel ısı değişikliklerine havadan daha dayanıklı olması nedeniyle, yüzeyin sadece iki metre altında bir jeotermal ısı pompası ile bir soğutucu kaynak görevi görebilir.

Jeotermal kaynaktan üretilen enerji, güneş ve rüzgar gibi diğer enerji kaynakları gibi dalgalanmadığı için hesaplanması kolaydır. Bu, bir jeotermal santralin güç çıkışını yüksek derecede doğrulukla tahmin edebileceğimiz anlamına gelir.

Şu anda jeotermal enerji konusunda çok fazla araştırma yapılıyor, bu da enerji sürecini iyileştirmek için yeni teknolojilerin yaratıldığı anlamına geliyor. Endüstri alanını geliştirmek ve büyütmek için artan sayıda projeler hazırlanıyor. Devletler bu konuya büyük destek vermektedir.

Jeotermal Enerji, yemek pişirme, banyo yapma, alan ısıtma, elektrik enerjisi üretimi, çiftçilik (sera), gerektiğinde balık yetiştiriciliği ve diğer kullanımlar için Dünya'nın içinden gelen ısı enerjisinin kullanıldığı enerji dönüşüm formu.

Jeotermal Enerji

Jeotermal enerji, yerin içindeki ısıdır. Jeotermal kelimesi Yunanca kelimelerden gelmektedir. yer (dünya) ve ısı (sıcaklık) Jeotermal enerji, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır, çünkü ısı, dünyanın içinde sürekli olarak üretilir. İnsanlar jeotermal ısıyı banyo yapmak, sağlıklarına kavuşmak, binaları ısıtmak ve elektrik üretmek için kullanırlar.

Jeotermal enerji, yenilenebilir bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra güneş, rüzgar ve biyokütle gibi diğer kaynaklardan daha geniş bir alana hitap etmektedir.

Jeotermal kaynaklarda suyun sıcaklığına bağlı olarak jeotermal enerji, enerji üretimi, ev ve alan ısıtma, sera ısıtma, mekan soğutma (örneğin İzmir, Balçova Isıtma Merkezi), kuru buz üretimi, meyve kurutma vb. endüstriyel amaçlarla kullanılabilmektedir. Ek olarak, mineral ekstraksiyonu (lityum, bor üretimi) vb. uygulamalarda, balık üretiminde Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılabilir.

Bugün dünyadaki jeotermal santrallerin kurulu gücü 16 GWe civarındadır ve giderek artmaktadır.

Ürettikleri enerji güvenilirdir, 100% çevre dostudur, ve kapasite faktörleri 'a varan oranlarda olduğu için baz yük santralleridir. Bu özellikleri ile diğer her türlü üretim metodundan ayrı bir kategoride bulunurlar.

Bir jeotermal santral, tıpkı mini nükleer santraller gibi (içerideki tehlike ve maliyetin aksine) dünyamız için herhangi kötü etki yapmadan olmadan 24 saat çalışabilir.

Ülkemiz, jeotermal enerjide geçen yıl kapasite artışı açısından dünyada birinci, dünyada ise ilk 4 içinde yer almaktadır.

Ülkemiz, bölgesindeki jeolojik koşullar nedeniyle jeotermal kaynaklar açısından oldukça zengin bir konumdadır.

Ağırlıklı olarak Batı Anadolu'da elektrik üretimi, konut, sera ısıtma, termal turizm ve kurutma ve kuru buz, örtü altı yetiştiriciliği gibi entegre kullanımlı 15'ten fazla farklı alanda uygulamalarla fayda sağlanmaktadır.

KÜRESEL ISINMANIN 2°C ALTINDA KALABİLMEK İÇİN TÜM KÖMÜR, PETROL, DOĞASL GAZ GİBİ FOSİL YAKIT REZERVLERİNİN 2/3'Ü YERALTINDA BIRAKILMALIDIR

WWF

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin verilerine göre, Türkiye'nin elektrik tüketimi 2020'de yıllık bazda %0,14 arttı.

Ülkenin güç tüketimi, 2019'daki 290,45 milyar kilovat saate kıyasla 2020'de 290,86 milyar kilovat saat olarak kaydedildi.

Türkiye 2020'de 291.55 gigawatt-saat elektrik üretti - 2019'daki 291.22 gigawatt-saatte göre %0.11'lik bir üretim artışı gösterdi.

Türkiye'nin komşu ülkelerden elektrik ithalatı 2019'da 2,21 milyar kilovat saate kıyasla yüzde 14,47 azalarak 1,89 milyar kilovat saate geriledi.

Ayrıca ülkenin komşu ülkelere yaptığı elektrik ihracatı ,11 azalarak 2,48 milyar kilovat saat elektrik oldu. 2019 yılında elektrik ihracatı 2,79 milyar kilovat saat olarak gerçekleşti.

Ülkemiz, elektrik üretimini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan artırmayı hedefliyor.

Rakamlar

Kucuk Menderes Enerji A.S.
in Numbers

Icon

35

MWe Jeotermal
Icon

2

MWe Güneş
Icon

3.6

MWe Rüzgar

Doğa'ya Dönün: Jeotermal, Güneş ve Rüzgar'dan güç alın!

Ekoloji dünya için en iyi
Yatırımdır

İklim değişikliği konusu endişeler yaşadağımız ve önlem almazsak yaşamaya devam edeceğimiz ve kötü sonuçları ile yüzyüze olacağımız en önemli konulardandır. Evlerimiz veya işletmelerimiz için elektrik üretirken fosil yakıtların ( kömür, petrrol, doğal gaz v.b. ) yakılmasına dayanmayan, Yeşil Enerji üretimi gün geçtikçe önem kazanıyor. Jeotermal, rüzgar ve güneş yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir.

Yenilenebilir Enerji

JEOTERMAL ENERJİ KULLANIMININ FAYDALARI

  • İlk olarak temiz enerjidir.Kömür, doğal gaz veya petrol gibi bir fosil yakıtı kullanmadan enerji elde edilebilir. Jeotermal santrsaller Kömür, doğal gaz veya petrol yakıtlı elektrik santrallerinin ürettiği karbon dioksit, nitröz oksit veya kükürt içeren gazların neredeyse hiç üretmez. Kapalı devre çalışan, Binary sistem diye adlandırılan ikili sistem çalışan jeotermal santraller ise hiçbir emisyon salmaz ve çevreye karşı hiç bir kirlilik yapmaz. Bu santraller sıfır atık prensibi ile çalışır.
  • Jeotermal Enerji 24 saat 7 gün, yılda 365 gün mevcuttur. Jeotermal enerji santralleri, kömür santrallerine göre daha fazla verimliliğe sahiptir.
  • Jeotermal enerji milllidir, dış kaynaklı doğal gaz ve petrole olan bağımlılığımızı azaltır.
Icon

Jeotermal Enerji; Temiz ve Çevre Dostu

Yerin derinliklerinden gelen jeotermal enerji, doğal bir kaynak olup kapalı bir sistem ile enerjisi istenilen bir amaca göre değerlendirildikten sonra tekrar geldiği ortama geri gönderilen yegane bir kaynaktır. Çıkarılan kaynağın sadece enerjisinden faydalanılması, dış ortama katı ve sıvı bir atık bırakmaması, bu kaynağı diğerlerinden ayırdığı gibi çevreye bir atık bırakmaması da enerji kaynakları içerisinde kendisini en temiz kaynak olarak öne çıkarmaktadır. Gelecekte yaşanabilir bir dünya için çevre dostu uygulamaların ve ürünlerin kaçınılmaz olacağı dünyamız için enerjideki çözümü ise şüphesiz jeotermal kaynaklardır.

Icon

Jeotermal Enerji; Çok Faydalı ve Çok Amaçlı

Elektirik üretiminden konut ısıtmaya, sera ısıtmadan, meyve ve senze kurutmacılığına, sağlık ve termal turizm'den, jeotermal madenciliğe, balıkçılıktan, endüstriyel uygulamalara bugüne kadar bilinen onbeşin üzerinde farklı kullanım alanına uygundur. Doğrudan kullanımdan, entegre kullanıma kadar geniş bir yelpazede fayda sağlamaktdır. Bunların yanısıra elektirik üretiminden hibrit kullanımda rüzgar ve güneş gibi dalgalı üretimlerle iyi bir entegrasyon sağlaması, yenilenebilir enerjiler içerisinde şebeke dostu olarak öne çıkmaktadır.

Icon

Jeotermal Enerji; Yerli ve Sürdürülebilir.

Ülkemizin her karış toprağında ayağımızı bastığımız her noktada ülkemiz tüm enerji ihtiyacını kat ve kat karşılayacak bir kaynak olarak öne çıkar jeotermal enerji. 7 gün 24 saat mevsimsel ve hava koşullarının etki etmediği bu enerji, çıkarılan kaynağın geldiği ortama kapalı bir çevrimde aktarılarak yerin altındaki sonsuz enerjiden faydalandırılması ile sürdürülebilir bir hal almaktadır.

tr_TRTürkçe